Misiune
Patrimoniul este o componentă cheie a identității Europene. Studiu și prezervarea patrimoniului natural și cultural este o provocare globală pentru știință și societatea Europeană. Infrastructura Europeană de Cercetare pentru Știința Patrimoniului (E-RIHS) susține cercetarea în interpretarea, prezervarea, documentarea și administrarea patrimoniului. Instrumentele de ultimă oră și serviciile vor fi oferite de către grupuri de cercetători inter-disciplinare către utilizatori inter-disciplinari și comunități științifice care contribuie la avansarea cunoștințelor despre patrimoniu și dezvolta strategii inovative pentru prezervarea acestuia. E-RIHS conectează cercetători în științele umaniste și științele naturale și promovează o cultură trans-disciplinară de schimb și cooperare. E-RIHS urmărește integrarea facilităților Europene de clasă mondială pentru a crea o entitate coezivă care joace un rol de conectare în comunitatea globală a științei patrimoniului.
impact
Fragmentarea, duplicarea eforturilor, izolarea grupurilor mici de cercetare pun în pericol avantajul competitiv al cercetării științifice Europene a patrimoniului, condus atât de bine în trecut prin patrimoniul său cultural unic. Tradiția pe termen lunga acestui domeniu de cercetare, abilitatea de a combina știința cu inovarea, și suportul oferit de proiectele finanțate de UE și activitățile de integrare precum EU-ARTECH, CHARISMA și IPERION CH în știința de conservare, și ARIADNE în arheologie, reprezintă fundația E-RIHS. E-RIHS exploatează sinergia cooperării între centrele academice, centrele de cercetare, muzee și instituții culturale. Astăzi este evidentă conexiunea dintre Importanța științifică și socio-economică și știința patrimoniului. Comunitatea de cercetare a atins maturitatea necesară pentru a face saltul către o infrastructură de cercetare Europeană permanentă care va avea un impact larg asupra societății și economiei.
servicii
Serviciile avansate E-RIHS pentru comunitate științifică vor fi oferite prin cuplarea instrumentelor de top cu resursele umane deținând capacități de primă clasă atât în diagnosticarea cât și interpretarea datelor de patrimoniu. E-RIHS oferă patru tipuri de acces pentru utilizatori: ARCHLAB – acces la arhivele și colecțiile de patrimoniu ; DIGILAB – acces de la distanță la date și instrumente pentru cercetarea patrimoniului; FIXLAB – acces la facilități la scară largă și laboratoare avansate; MOLAB – colecții de instrumente mobile care oferă diagnostic in-situ.
structura
E-RIHS este o infrastructura distribuită pan-European și susținută de 15 state membre plus Israel și participată de încă șase state din UE și țări asociate. Structura în formă de stea a E-RIHS are sediul și Nodul Central în Florența și este alcătuită din Noduri Naționale – posibil organizate în Noduri Regionale în unele țări – cuprinzând cunoștințe de specialitate, facilități naționale fixe și mobile de excelență recunoscute, colecții/arhive accesibile fizic și informații de patrimoniu accesibile de la distanță.
dimensiunea globala
Avantajul global pe care UE îl deține în acest domeniu de cercetare, susținut astăzi de o combinație instabilă de măsuri naționale și Europene, are nevoie de efort comun și decisiv. Potențialul rol global al E-RIHS este în discuție în cadrul GSO, din 2014. Inițiativele internaționale sunt desfășurate pentru conectarea și includerea partenerilor și facilităților din afara UE, în cooperare cu organizația interguvernamentală ICCROM (www.iccrom.org)
calendar
E-RIHS este în faza pregătitoare până în Ianuarie 2020 sub proiectul E-RIHS PP. E-RIHS trebuie să transmită toate documentele necesare pentru începerea aplicației ERIC în primăvara 2019. E-RIHS ERIC va fi lansat în 2021.
Membri E-RIHS
Join our Newsletter
În curând E-RIHS.RO Newsletter vă va informa prin e-mail despre cele mai noi evenimente organizate sau propuse de E-RIHS.
Contact
Telefon
021 457 45 22
Adresa
Atomiștilor nr. 409,
Măgurele, Ilfov